top of page
PHOTO-2023-04-11-20-07-34_edited.jpg

Wat doe ik

Ik ben gespecialiseerd in het geven van medische massage. Diverse opleidingen, zoals shiatsu, triggerpointtherapie en shenmaster, hebben mij in de loop der jaren een bredere kijk op mentale en fysieke klachten gegeven. Door meerdere behandeltechnieken toe te passen tijdens de behandeling, vergroot ik de kans om een beter resultaat te behalen bij een (a)specifieke klacht.

Shiatsu

Shiatsu is een Japanse geneeswijze die is afgeleid van een oorspronkelijk in China ontwikkelde manier van zelfmassage. Letterlijk betekent Shiatsu ‘druk met de vingers’ Op een ontspannen manier en met gebruik van het lichaamsgewicht wordt druk uitgeoefend op bepaalde punten op het lichaam d.m.v. acupressuur. Door de druk die de therapeut op het lichaam geeft van de ontvanger, beïnvloedt hij de energiestroom in de energetische kanalen van het lichaam; de meridianen. Deze energiestroom wordt Ki genoemd. 

Shiatsu is therapeutisch en ontspannend

  • Shiatsu heelt, door ‘druk met de vingers’

  • Shiatsu geeft Ki, nieuwe energie

  • Shiatsu geneest kleine en grote klachten

* Zorgverzekeraars vergoeden Shiatsutherapie, bij een aanvullend pakket, in de meeste gevallen!

Klachten

Triggerpoints

Een (myofaciaal) triggerpoint is een kramp in een spier. Het voelt aan als een harde (pijnlijke) plek. Het houdt de spier gespannen, ook in rust. Het geeft pijn als je erop drukt, waardoor je een bekend pijngevoel kunt oproepen en het zit meestal op een vaste plek in een spier.


Velen denken dat de oorzaak van een klacht ligt op de plek waar de pijn is. De pijn trekt de aandacht en vaak kijkt men niet verder, waardoor de oorzaak niet wordt achterhaald. Kenmerkend voor een triggerpoint is dat het niet alleen pijn kan veroorzaken op de plek zelf, maar ook op andere plaatsen. Bij ieder triggerpoint komt deze afgeleide pijn telkens voor in karakteristieke patronen. Zo kan bijvoorbeeld spanningshoofdpijn worden veroorzaakt door triggerpoints in de spieren in de hals. Pijn in de onderrug  kan voortkomen uit de billen, de buikspieren en zelfs de kuiten. De oorzaak moet dus niet alleen worden gezocht op de plaats waar het pijn doet. Dit verklaart ook waarom andere behandelmethoden niet altijd het gewenste resultaat geven.

Zie ook deze video met korte uitleg over triggerpoints.

Shiatsu technieken zijn uiterst geschikt voor het behandelen van Triggerpoints!

 

De effecten van triggerpoints

Pijn: Bij de meeste pijnklachten spelen triggerpoints een rol. Ze zijn zelfs vaak de voornaamste oorzaak.

 

Problemen met bewegen: Zoals stijfheid, krachtverlies en beperkte beweeglijkheid.

 

Diverse symptomen: Zoals wazig of dubbel zien, evenwichtsstoornissen, tintelingen, maar ook jeuk, verdoofdheid en een brandend gevoel.

 

Triggerpoints ontstaan veelal door verkeerd gebruik van de spieren, zoals kan gebeuren bij:

·    (Te) zware inspanning, overbelasting

·    Verkeerde (werk)houding

·    Acuut trauma (val of ongeluk)

·    Inactiviteit (gips, brace, e.d.)

·    Stress

Oorzaak

Klachten die door triggerpoints worden veroorzaakt, zijn vaak goed te behandelen. Eerst vindt er een onderzoek plaats, om vast te stellen of er triggerpoints in de spieren aanwezig zijn en dan wordt bepaald of deze de klachten veroorzaken. De therapie is erop gericht de triggerpoints te deactiveren (uit te schakelen), zodat de spier tot rust kan komen en de klacht kan verminderen of verdwijnen. Hoe lang de behandeling duurt hangt af van de ernst en aard van de klachten.

Meer informatie: www.triggerpointcoach.nl

Triggerpoint artikelen: www.triggershop.nl

Shenmaster

Deze opleiding is gebaseerd op de zeven zelfregulerende systemen van het lichaam. De grondlegger “Jörg Schürpf” heeft osteopathie geïntegreerd in shiatsu, oftewel “osteo-shiatsu”. Het geeft je als therapeut meer handvaten om een (a)specifieke klacht te behandelen. Fascia (bindweefsel), organen, cranio-sacraal (hersen- en ruggenmergvloeistof), spieren, gewrichten, bloedvaten, zenuwen en energiebanen kunnen allemaal invloed hebben op een (a)specifieke klacht en daardoor belangrijk om deze, indien nodig, ook te behandelen. Tijdens de opleiding met meer dan vijfhonderd contacturen heb ik verschillende technieken aangeleerd die een goede toevoeging  zijn in mijn behandelingen en maakt mij in staat om de synthese en netwerking van de basis uit beide richtingen - Oost en West - op een speelse manier samen te brengen. 

bottom of page